کرسی علمی‌ترویجی با عنوان: بایسته‌های تغذیه سالم و کارآمدی آن در پیشگیری از بیماری‌ها از منظر قرآن کریم

  • تاریخ انتشار : 1403/12/13 - 18:52
  • تعداد بازدید : 4
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

کرسی علمی‌ترویجی با عنوان: بایسته‌های تغذیه سالم و کارآمدی آن در پیشگیری از بیماری‌ها از منظر قرآن کریم

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرسی علمی‌ترویجی با موضوع " بایسته‌های تغذیه سالم و کارآمدی آن در پیشگیری از بیماری‌ها از منظر قرآن کریم"روز دوشنبه ۱۳ اسفندماه ۱۴۰۳، به ریاست دکتر حمیدرضا اخوان عضو هیئت‌علمی دانشکده کشاورزی  و ارائه دکتر سعید امیرطاهری عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات تشکیل شد.

  دکتر سعید امیرطاهری عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات ضمن خوشامدگویی به حاضرین در این جلسه گفت: ازآنجایی‌که جسم سالم زیربنای انجام بسیاری از دستورات الهی است، موضوع سلامت جسمی در قرآن کریم مطرح شده که در دو حوزه پیشگیری و درمان قابل‌طرح است. یکی از موضوعاتی که مورد مناقشه قرار گرفته این است که؛ آیا آیات طبی قرآن کارایی لازم را برای تأمین سلامت انسان دارند و یا قرآن تا چه اندازه به این موضوع اهمیت داده است. 

در مقاله حاضر تلاش خواهد شد تا کارکرد پیشگیرانه غذاهای قرآنی که در قالب حلال و طیب در آیات قرآن مطرح شده‌اند، با استفاده از تحقیقات علمی ثابت شود. در این نوشتار ضمن تعریف حلال و طیب به اهمیت غذای طیب در قرآن به تفاوت حلال و طیب پرداخته خواهد شد. چهار دسته از مهم‌ترین مصادیق خوراک طیب که عبارت‌اند از شیر مادر، میوه‌ها، گوشت‌ها و عسل، از لحاظ علمی و کارآمدی در تأمین سلامت جسمانی از طریق پیشگیری از بروز بیماری‌ها بررسی خواهند شد و از این طریق می‌توان کارآمدی (کاربرد) این آیات را در پیشگیری از ابتلای به بیماری‌ها ثابت کرد.

عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات افزود: در تعالیم دینی، جسم انسان یک امانت الهی است که برای رسیدن به اهداف متعالی در اختیار انسان قرار گرفته است. انسان موجودی چندبعدی است که مادیت و معنویت دو رکن اساسی زندگی او را تشکیل می‌دهند. از نگاه دینی انسان باید به هر دو بعد مادی و معنوی خود، توأمان توجه داشته باشد. 

غذا رکن اساسی در حیات و سلامتی انسان است. بدون خوردن و آشامیدن حیات انسان تداوم نخواهد یافت. بهترین راه تأمین انرژی و سلامتی بدن غذاست. چه چیزی خوردن، چه نخوردن و چگونه خوردن نقش اساسی‌ای در چگونگی حیات انسان دارند.

آیات قرآن در خصوص تغذیه به دو دسته کلی قابل‌تقسیم است. دسته اول آیاتی‌اند که بر انجام و یا خوردن چیزی تأکید می‌کنند و دسته دوم آیاتی‌اند که از خوردن برخی چیزها نهی کرده و از انجام برخی امور مثل پرخوری، خوردن مردار و خون در امر تغذیه جلوگیری می‌کنند. 

دکتر امیرطاهری در آخر تصریح کرد: بیماری‌ها نقشی انکارنشدنی در کم‌شدن کیفیت زندگی و کوتاه‌تر شدن آن دارند. قرآن کریم برای افزایش بهره‌وری از عمر راهکارهای تأمین و حفظ سلامتی را در قالب بایدهای تغذیه قرآنی بیان کرده است. یک دسته از آیاتی که نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌ها دارند، آیاتی‌اند که بیان‌کننده خصوصیات تغذیه انسان در قرآن هستند. مطابق آیات قرآن، تغذیه انسان باید حلال و طیب باشد تا انسان بتواند ضمن داشتن زندگی سالم، نسبت به سعادت اخروی خود نیز تلاش کند؛ بنابراین آیات مربوط به تغذیه در قرآن کارکرد لازم را در جلوگیری از ابتلای به بیماری‌ها دارا هستند.

  در پایان دکتر حسین مختارآبادی عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات و دکتر مرتضی عرب عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات به‌عنوان منتقد، این کرسی را مورد نقد و بررسی قرار دادند.

کلمات کلیدی
رضا میمند
خبرنگار :

رضا میمند

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید