کرسی علمی‌ترویجی با عنوان ماهیت و گستره عدالت فردی و اجتماعی در مکتب حاج‌قاسم

  • تاریخ انتشار : 1403/11/16 - 19:24
  • تعداد بازدید : 3
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

کرسی علمی‌ترویجی با عنوان ماهیت و گستره عدالت فردی و اجتماعی در مکتب حاج‌قاسم

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرسی علمی‌ترویجی با موضوع " ماهیت و گستره عدالت فردی و اجتماعی در مکتب حاج‌قاسم "روز سه‌شنبه ۱۶ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ به ریاست دکتر عبدالرضا محمدحسین‌زاده عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات و ارائه دکتر سیده فاطمه طباطبایی عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات تشکیل شد.

دکتر سیده فاطمه طباطبایی با اشاره به اینکه عدالت‌طلبی امری فطری و از مستقلات عقلیّه‌ای است که فارغ از دین، مذهب و مکتب، مطلوب و نیاز همیشگی همه انسان‌ها است، خاطرنشان کرد: عدالت یکی از مقوله‌های پر تکرار و موردبحث در تاریخ بشر بوده است، به‌گونه‌ای که اندیشمندان، فیلسوفان و فقها را بر آن داشته که درباره معنا و گستره عدالت نظریه دهند؛ چراکه با تأمین عدالت، حقوق انسان و کرامت بشری نیز دست‌یافتنی می‌شود.

وی تصریح کرد: کمتر مسئله‌ای است که در اسلام به جایگاه و اهمیت عدالت رسیده باشد، زیرا مسئله" عدل" همانند مسئله" توحید" در تمام اصول و فروع اسلام ریشه دوانده، یعنی همان‌طور که هیچ یک از مسائل عقیدهای و عملی، فردی و اجتماعی، اخلاقی و حقوقی، از حقیقت توحید و یگانگی جدا نیست، همچنین هیچ یک از آن‌ها را خالی از روح" عدل" نخواهند یافت؛ بنابراین جای تعجب نیست که «عدل» به‌عنوان یکی از اصول مذهب و یکی از زیر بناهای فکری مسلمانان شناخته شود. گر چه عدالتی که جزء اصول مذهب است یکی از صفات خداوند است و در اصل خداشناسی که از نخستین اصول‌دین است مندرج می‌باشد، ولی ممتاز ساختن آن بسیار پر معنی است و به همین دلیل در مباحث اجتماعی اسلام روی هیچ اصلی به‌اندازه عدالت تکیه نشده است.

عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات ادامه داد: باتوجه‌به مطلوبیت عدل برای طبع انسان و اختلاف مصادیق آن در بین انسان‌ها، لازم است در عصر کنونی و باتوجه‌به هدف تحقیق که ارائه الگوی عدالت فردی و اجتماعی در مکتب حاج‌قاسم است، از منظر شریعت اسلام، ماهیت عدالت فردی و اجتماعی تبیین شود تا عدل موردنظر شارع فهم و امکان ارائه الگو در این راستا ممکن شود.

با کنکاشی در قرآن کریم دانسته شد که آیاتی از کلام وحی به اهداف جزئی و کلی از نزول قرآن توجه داده‌اند و بشر را بر آن داشته‌اند که به این اهداف نظر نماید و با مدد قرآن به آن دست یابد تا قرین سعادت و بهجت ابدی گردد.

  در پایان دکتر حمیدرضا حری عضو هیئت‌علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد و دکتر جواد مداحی عضو هیئت‌علمی دانشکده ادبیات و علوم‌انسانی به‌عنوان ناقدان این نشست، کرسی علمی‌ترویجی" ماهیت و گستره عدالت فردی و اجتماعی در مکتب حاج‌قاسم "را مورد نقد و بررسی قرار دادند.

کلمات کلیدی
رضا میمند
خبرنگار :

رضا میمند

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید