بررسی روشمند ایدئولوژی در ادبیات روایی فلسطین بر اساس راهبردهای صور نمادین تامپسون
در راستای برگزاری کرسیهای نظریهپردازی ارائه شد؛
بررسی روشمند ایدئولوژی در ادبیات روایی فلسطین بر اساس راهبردهای صور نمادین تامپسون
با ارائه عضو هیآت علمی دانشکده حقوق و الهیات کرسی علمی ترویجی با عنوان بررسی روشمند ایدئولوژی در ادبیات روایی فلسطین بر اساس راهبردهای صور نمادین تامپسون(مطالعه موردی رمان جسر بنات یعقوب) برگزارشد.
به گزارش روابطعمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرسی علمیترویجی با موضوع " بررسی روشمند ایدئولوژی در ادبیات روایی فلسطین بر اساس راهبردهای صور نمادین تامپسون(مطالعه موردی رمان جسر بنات یعقوب)"روز دوشنبه 25 فروردین ماه 1404 به ریاست دکتر مرتضی عرب عضو هیئتعلمی دانشکده حقوق و الهیات و ارائه دکتر آزاده قادری، عضو هیئتعلمی دانشکده حقوق و الهیات تشکیل شد.
ابتدا دکتر قادری ضمن خیرمقدم به اعضا و ناقدان کرسی علمی گفت: با ظهور نظریات بافت بنیادی چون تحلیل انتقادی گفتمان، پیوند میان جامعه و متون ادبی اعم از شعر و نثر و به تبع آن تأثیر و تأثر آنها بر یکدیگر کاملاً مشهود گردیده و پُر واضح است این متون تحت تأثیر نظامهای ایدئولوژیک جامعه قرار دارند و بر اساس آن هویت مییابند. وی در ادامه در خصوص رمان «جسر بنات یعقوب» نوشته حسن حمید -داستانپرداز و رماننویس معاصر فلسطینی- پرداخته و افزود: با توجه به اینکه این رمان بیانگر مسأله مهاجرنشینی صهیونیستها میباشد و بهعنوان گفتمانی ادبی، صورت نمادینی است که قابلیت بازنمود، ایدئولوژی را دارد و علاوه بر انتقال آن یکی از روشهای متنی هدفمند برای تبیین اشکال بازتولید قدرت در جهت بازنمایی معنای پنهان نیز بشمار میآید لذا پژوهش حاضر باهدف بکارگیری راهبردهای متنی شده تامپسون درصدد آشکار سازی روابط پنهان قدرت و بازنمایی ایدئولوژیهای متن میباشد.
دکتر قادری تصریح کرد: به دنبال چرایی این موضوع که این رمان چگونه ایدئولوژی گفتمان مسلط (صهیونیستها) را بیان میکند؛ از خلال بررسی ها مشخص گردیده که رمان با خلق شخصیت یعقوب مهاجر روایتگر زندگی مهاجران یهودی از زبان خودشان است و نویسنده تلاش کرده تا عقاید و ایدئولوژیهای گفتمان سلطه را از زبان خودشان بیان کند.
وی در ادامه افزود: با تمرکز بر درک ایدئولوژی براساس کاربست نظریه تامپسون مشخص گردید:
-این گفتمان ادبی ناظر بر یک حادثه سیاسی-اجتماعی است و صرفاً پرداختن به مسئله زن، شهوت و جنسیت نمیباشد.
-تمرکز و ایدئولوژی اصلی نویسنده از کاربرد تاریخ و بازخوانی آن در قالب این روایت، ساخت شاهد عینی در نفی مطالبات و مدعیات دشمن در مسئله مستعمرهسازی کشورش است.
-ترسیم زندگی یعقوب مهاجر و پیوند وی به عناصر تاریخی و دینی راهبرد جهانشمول است و دلیل قطعی و محکم میباشد بر ذات رژیم صهیونیست که قائم بر اشغالگری، مادیگرایی، شهوترانی برای تحقق مقاصدش است.
-راهبرد نمادینسازی وحدت، طبیعی سازی، جاودانه سازی مبین این ایدئولوژی یهودیان است که حکومت و سرمایه و صنعت همواره باید در خدمت آنها باشد چرا که آنها خود را نژاد برتر و برگزیده در جهان میدانند همچنین اینکه یهودیان برای به دست آوردن مال و ثروت به هر وسیلهای متوسل میشوند.
-حسن حمید با راهبرد افتراق و مطلوب زدایی و راهبرد عقلانی سازی بر این مهم که صهیونیستها ارتباطی با فلسطین ندارند و احساس دلبستگی و وطنپرستی نمیکنند؛ چون آوارگی در ذاتشان است و این حس وطندوستی را از وجودشان گرفته است، تأکید میکند.
-نویسنده با وجود آنکه تلاش کرده است بیشتر به مسأله مهاجرنشینی و اشغالگری از زبان و کردار صهیونیست بپردازد اما با توجه به ماهیت گفتمان بافتمند تولید شده از طریق راهبرد پنهانکاری و مطلوب زدایی ایدئولوژی خود را نیز تحکیم بخشیده است.
در پایان دکتر علی اصغر یاری عضو هیئتعلمی دانشکده حقوق و الهیات و دکتر بهجت السادات حجازی عضو هیئتعلمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی بهعنوان ناقدان، این کرسی را مورد نقد و بررسی قرار دادند.
نظر دهید