یازدهمین کنگره سراسری ادبیات پایداری در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد

  • تاریخ انتشار : 1404/02/24 - 12:44
  • تعداد بازدید : 107
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
ادبیات پایداری در مسیر نظریه‌پردازی و تکامل علمی؛

یازدهمین کنگره سراسری ادبیات پایداری در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد

یازدهمین دوره کنگره ادبیات پایداری با تأکید بر جریان‌شناسی در این حوزه برگزار شد؛ رویدادی که زمینه‌ساز تقویت پایه‌های علمی، تأسیس دوره‌های تحصیلات تکمیلی، و ترویج ادبیات مقاومت به‌عنوان گفتمانی زنده در دانشگاه‌هاست.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، یازدهمین کنگره سراسری ادبیات پایداری با همکاری دانشگاه شهید باهنر کرمان و بنیاد حفظ و نشر آثار و ارزش‌های دفاع مقدس صبح چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ با موضوع «جریان‌شناسی ادبیات پایداری» و با حضور جمعی از اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و مدیران اجرایی و مسئولان نظامی و انتظامی در تالار وحدت این دانشگاه برگزار شد.

در ابتدای مراسم، دکتر حسین اکبری‌فرد، رئیس پیشین دانشگاه شهید باهنر کرمان و رئیس کنگره یازدهم، ضمن خوشامدگویی به مهمانان گفت: این کنگره از ۲۲ سال پیش و به صورت دوسالانه در دانشگاه شهید باهنر برگزار می‌شود و به نمادی از پیوند دانشگاه با جامعه به‌ویژه در گسترش حوزه علوم‌انسانی، ترویج و تبیین ارزش‌های انقلاب و دفاع مقدس تبدیل شده است.

وی با اشاره به همکاری دانشگاه شهید باهنر و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در برگزاری این رویداد، افزود: دستاوردهایی نظیر راه‌اندازی رشته‌های دانشگاهی مرتبط، انتشار نشریات علمی و گسترش گفتمان ادبیات پایداری در سطح کشور از ثمرات ارزشمند این کنگره است.

در ادامه، سرتیپ دوم بسیجی مهدی امیریان، مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس، پیام سرلشکر پاسدار دکتر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را به مناسبت این رویداد قرائت کرد.

سپس دکتر علی‌اصغر جعفری، معاون هماهنگ کننده أمور استان های بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، ضمن گرامیداشت یاد شهید حاج‌قاسم سلیمانی، اظهار داشت: ادبیات پایداری جلوه‌ای فاخر، شورآفرین و الهام‌بخش از ادبیات فارسی است که مضامینی چون حب وطن، آزادگی، اخلاق و مقاومت را در خود دارد. ملت ایران در طول تاریخ، چه پیش و چه پس از اسلام، هرگز در برابر استعمار و استبداد سر فرود نیاورده و همین اصالت، ادبیات پایداری را به یکی از شاخصه‌های فرهنگی ایران بدل کرده است.

وی ادامه داد: اکنون پس از یازده دوره برگزاری، کنگره ادبیات پایداری باید به سمت نظریه‌پردازی حرکت کند. مقالات برگزیده این دوره می‌تواند پایه‌گذار تعریف مفهومی نوین و منسجم در حوزه پایداری باشد. دکتر جعفری در پایان با اشاره به نقش دانشگاه شهید باهنر کرمان در راه‌اندازی نخستین دوره کارشناسی‌ارشد ادبیات پایداری، پیشنهاد داد با ایجاد دوره دکتری در این حوزه، حلقه علمی این رشته در کشور تکمیل شود.

در بخش دیگری از مراسم، دکتر احمد امیری خراسانی، دبیر علمی کنگره و عضو هیئت‌علمی دانشگاه، ضمن مرور پیشینه این رویداد از سال ۱۳۸۴ تاکنون، گفت: در هر دوره از کنگره، یکی از ابعاد ادبیات پایداری مورد بررسی قرار گرفته است و موضوع یازدهمین دوره، جریان‌شناسی این حوزه بوده است.

وی با اشاره به غنای ادبیات پایداری در تاریخ ایران، افزود: ادبیات پایداری در برابر تجاوزها شکل گرفته و به صورت نظم، نثر و تاریخ‌نگاری بازتاب یافته است. در ادبیات مشروطه به بعد، این مفهوم بیش از گذشته برجسته شده است و بازخوانی آن برای نسل امروز ضرورتی انکارناپذیر است.

او در بخشی از سخنان خود با اشاره به تهاجمات تاریخی و ایستادگی ایرانیان، نمونه‌ای از اشعار دوره صفویه را خواند و گفت: هدف از برگزاری این کنگره، بازکاوی گنجینه ادبیات پایداری است، همان‌گونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند: "جنگ، گنج است".

دبیر علمی کنگره در ادامه بیان داشت: در این دوره ۷۵ مقاله به دبیرخانه ارسال شد که پس از داوری علمی توسط اساتید دانشگاه‌های کرمان، شیراز، یزد، گیلان، تبریز، کرمانشاه، تهران، رفسنجان و دیگر دانشگاه‌ها، ۳۷ مقاله پذیرش و از این میان، ۱۴ مقاله به صورت شفاهی ارائه شد. همچنین مجموعه‌مقالات منتخب در قالب نشریه «نامه پایداری» منتشر خواهد شد.

لازم به ذکر است برنامه‌های کنگره در دو نوبت صبح و عصر، با ارائه مقالات برگزیده و سخنرانی‌های علمی در تالار وحدت و تالار اندیشه دانشکده ادبیات و علوم‌انسانی ادامه یافت.

تصاویر