بررسی چالشهای فقهی قانون بیمه اجباری وسایل نقلیه در کرسی علمیترویجی دانشگاه شهید باهنر کرمان
بررسی چالشهای فقهی قانون بیمه اجباری وسایل نقلیه در کرسی علمیترویجی دانشگاه شهید باهنر کرمان

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، در راستای برگزاری کرسیهای نظریهپردازی و ترویجی، نشست علمی با موضوع "چالشهای فقهی قانون بیمه اجباری وسایل نقلیه از حیث ایجاد محدودیت در جبران خسارت" در سالن اجتماعات گروه حقوق این دانشگاه برگزار شد. این کرسی علمیترویجی با هدف بررسی ابعاد فقهی و حقوقی قانون بیمه اجباری و تحلیل محدودیتهای موجود در جبران خسارات ناشی از تصادفات رانندگی تشکیل شد.
تحدید مسئولیت در قانون بیمه اجباری
دکتر حمیدرضا اقدس طینت، ارائهدهنده این کرسی، در سخنان خود به مسئله تحدید مسئولیت در قانون بیمه اجباری وسایل نقلیه پرداخت و اظهار داشت: در این قانون، برخی محدودیتها در جبران خسارت مورد توجه قانونگذار قرار گرفته که از مهمترین آنها، محدودیت میزان خسارات مالی قابل جبران به وسیله شرکت بیمه و یا عامل سانحه، بر اساس خسارات متناظر وارد بر گرانترین وسیله نقلیه متعارف است.
وی در ادامه ضمن اشاره به تاریخچه این قانون، بیان کرد: اولین قانون بیمه اجباری در ایران در سال ۱۳۴۷ با عنوان «قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث» به تصویب رسید. بر اساس این قانون، دارندگان کلیه وسایل نقلیه موتوری زمینی مکلف به بیمه کردن مسئولیت مدنی خود در قبال خسارات ناشی از این وسایل به اشخاص ثالث شدند. این قانون در سال ۱۳۸۷ با اصلاحاتی بهصورت آزمایشی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
لزوم انطباق قوانین با موازین شرعی
عضو هیئتعلمی دانشکده حقوق و الهیات در بخش دیگری از سخنان خود، بر اهمیت انطباق قوانین با موازین شرعی تأکید کرد و اظهار داشت: با توجه به اصول قانون اساسی، از جمله اصل چهارم، و همچنین ساختارهای فرهنگی و مذهبی جامعه ایران، ضرورت بررسی قوانین از منظر فقهی امری انکارناپذیر است.
وی افزود: در خصوص قانون بیمه اجباری وسایل نقلیه نیز مسئله انطباق با موازین فقهی مطرح است و عدم دقت در این امر ممکن است منجر به تصویب قوانینی شود که در تعارض با شرع قرار گیرند. حتی اگر چنین قوانینی به تصویب شورای نگهبان نیز برسند، در عمل ممکن است با چالشهای اجرایی مواجه شوند. از سوی دیگر، اجرای قوانین مغایر با شرع، علاوه بر مشکلات حقوقی، میتواند از منظر شرعی نیز موجب تکلیف و مسئولیت برای آمران و مجریان آن گردد.
محورهای اصلی نشست
در ادامه این نشست، دکتر اقدس طینت به بررسی مواردی ذیل پرداخت و دیدگاههای مختلف را در این زمینه مورد بررسی قرار داد.
• مفهوم تحدید مسئولیت در جبران خسارات در قانون بیمه اجباری
• تبیین مفاهیم خسارت متناظر و تفاوت خودروهای متعارف و غیرمتعارف
• تحلیل نظرات مختلف درباره ماهیت خسارت متناظر
• بررسی نقاط قوت و ضعف تحدید مسئولیت و تأثیرات آن
• ارائه پیشنهادهایی برای اصلاح قانون بیمه اجباری
نقد و بررسی کرسی علمی
در پایان این نشست، حجتالاسلام والمسلمین علی عارفی، عضو هیئتعلمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، و دکتر حمیدرضا حری، عضو هیئتعلمی دانشکده مدیریت و اقتصاد، بهعنوان منتقدان، به ارائه نظرات و نقدهای خود پرداختند. این کرسی علمی با طرح پرسشها و تبادل نظر میان حاضران، به بحث و بررسی عمیقتر موضوع انجامید و در نهایت با جمعبندی مباحث توسط ارائهدهنده و رئیس جلسه به پایان رسید.

نظر دهید