جغرافیا و توپوگرافی راهنمای مطالعه تمدن‌های تاریخی است

  • تاریخ انتشار : 1403/03/05 - 10:47
  • تعداد بازدید : 13
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
جغرافیا و توپوگرافی راهنمای مطالعه تمدن‌های تاریخی است

جغرافیا و توپوگرافی راهنمای مطالعه تمدن‌های تاریخی است

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، دکتر دُرّه میرحیدر چهره ماندگار جغرافیا، پژوهشگر برجسته جغرافیای سیاسی و استاد پیش‌کسوت دانشگاه تهران، ضمن ابراز خشنودی از حضور در جمع دانشگاهیان شهید باهنر کرمان گفت: گزارشی که امروز خدمت شما ارائه می‌دهم درباره مطالعه جغرافیایی دره بردسیر و مربوط به سال‌ها قبل است که من در اولین سفرم به کرمان در سال ۱۳۴۵ انجام دادم. البته صحبت درباره جغرافیای کرمان و در حضور اساتید فرهیخته و جغرافی‌دانان حاضر در این جلسه مصداق زیره به کرمان بردن است؛ اما از جهاتی هم می‌تواند برای شما جالب و قابل‌توجه باشد.
دکتر میرحیدر تصریح کرد: شاید شنیدن وضع دره شهر "مشیز" که امروز به "بردسیر" شهرت دارد، برای شما خالی‌ازلطف نباشد. چرا که این گزارش ۵۸ سال قبل نگارش شده است و می‌تواند یک برش کوچک تاریخی باشد. به نظر من شاید این گزارش که به‌صورت مقاله در مجله دانشکده ادبیات و علوم‌انسانی دانشگاه تهران در سال ۱۳۴۶ به چاپ رسیده زمینه‌ای فراهم نماید برای تدوین مقاله‌های جدید از طرف شما جغرافی‌دانان جوان که وضع امروز را با حدود ۶۰ سال پیش مقایسه کنید.
در آن زمان پروفسور ژوزف کالدول سرپرستی یک تیم بین‌المللی باستان‌شناسی را بر عهده داشت و از من هم به‌عنوان متخصص جغرافیا برای انجام مطالعات و همراهی با این گروه به‌عنوان مشاور دعوت به همکاری نمود. او هم معتقد بود جغرافیا و توپوگرافی می‌تواند راهنمای مطالعه تمدن‌های تاریخی باشد. در روزهایی که در بردسیر حضور داشتم وضعیت جغرافیایی و اقلیمی منطقه را ثبت و سال بعد، در قالب مقاله‌ای به همراه عکس و نقشه به نشریه دانشکده ادبیات و علوم‌انسانی دانشگاه تهران که تحت سرپرستی دکتر باستانی پاریزی فعالیت می‌کرد ارائه دادم. ایشان استقبال کردند و مقاله منتشر شد. البته این مقاله به زبان لاتین توسط نشریه‌ای در آمریکا نیز منتشر شد.
نتیجه کاوش‌ها کشف تمدنی مربوط به ۶۵۰۰ تا ۷۰۰۰ سال قبل بود. پروفسور کالدول مقاله‌ای با عنوان " تاریخ فرهنگ و سفالگری در فلات ایران" را منتشر کرد که در آن علاوه بر معرفی کامل اعضای گروه، گزارش مفصلی از کشفیات منطقه باستان‌شناسی تل ابلیس در دشت بردسیر را ارائه داده است.
در ادامه استاد پیش‌کسوت دانشگاه تهران، مختصری از مقاله مطالعه جغرافیایی دره بردسیر کرمان را شرح داد.
گفتنی است: دکتر درّه میرحیدر دارای مدارک کارشناسی از دانشگاه تهران و کارشناسی‌ارشد از دانشگاه ایالتی اوهایو (آمریکا) است، و دکتری خود را از دانشگاه ایندیانا (آمریکا) در رشته جغرافیای سیاسی دریافت کرده و به‌عنوان نخستین متخصص این رشته در سال ۱۳۴۲ در دانشگاه تهران مشغول به تدریس و پژوهش گردید.
وی عضو وابسته فرهنگستان علوم ایران، عضو مؤسس انجمن جغرافی‌دانان ایران و از چهره‌های ماندگار در رشته جغرافیا است. او نویسنده چندین کتاب و ده‌ها مقاله در رشته جغرافیای سیاسی، دریافت‌کننده جایزه‌های "کتاب سال" در سال ۱۳۷۰ و "کتاب برگزیده دانشگاهی" در سال ۱۳۸۰ است .
ترجمه کتاب‌های جهان سوم و کشورهای پیشرفته، گرایش‌های تازه در جغرافیای سیاسی، جغرافیای سیاسی خاورمیانه و شمال آفریقا و درآمدی نو بر جغرافیای سیاسی نیز از کارهای او است و در سال ۱۳۷۰ تقدیرنامه بهترین مترجم زن را از دانشگاه الزهرا دریافت کرده است.
شایان‌ذکر است: این جلسه به همت دانشکده ادبیات و علوم‌انسانی، پژوهشکده فرهنگ اسلام و ایران، معاونت فرهنگی و اجتماعی، بنیاد عام‌المنفعه خیرین دانشگاه و انجمن علمی جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری برگزار شد.
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار :

مدیر سیستم

تصاویر