کرسی علمی ترویجی؛ معیار امامت مصلحت یا افضلیت

  • تاریخ انتشار : 1402/10/09 - 12:33
  • تعداد بازدید : 3
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

کرسی علمی ترویجی؛ معیار امامت مصلحت یا افضلیت

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرسی ترویجی با موضوع معیار امامت مصلحت یا افضلیت به دبیری حجت الاسلام و المسلمین محمد هادی قهاری رئیس دانشکده حقوق و الهیات و با ارائه دکتر معصومه سعید عضو هیات علمی دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه شهید باهنر کرمان و با همکاری دبیرخانه حمایت از کرسی های حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره تشکیل گردید.

دکتر معصومه سعید عضو هیات علمی دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه افزود: یکی از ویژگی‌های امام که مورد اختلاف متکلمان مسلمان است، "افضلیت" او از سایر افراد امت است.

وی بیان داشت: افضلیت در دو حیث مطرح است: یکی به معنای فزون بودن کرامت و ثواب او نزد خداوند است و دیگری افضلیت در صفاتی که شروط امامت است مثل عدالت، علم، شجاعت و... در دیدگاه شیعه امامیه، افضلیت ( به هر دو معنا) یکی از شروط امامت است.

در ادامه عضو هیات علمی دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه به شیوه توصیفی - تحلیلی تایید دیدگاه افضلیت و رد دیدگاه مصلحت پرداخت.

دکتر سعید بیان کرد: نظریه افضلیت صحیح و قابل دفاع می‌باشد. ادله نقلی و عقلی بر اثبات این دیدگاه وجود دارد. در مقابل نظریه مصلحت با همه توجیه‌های آن قابل نقد و مردود است. چرا که استدلال به افضلیت چه از طرف شخص امام چه از سوی افراد افکار عامه مسلمانان را به قضاوت می‌طلبد. برفرض که کتاب و سنت، امر امامت را مسکوت گذاشته باشند یا تعیین امام را به مردم واگذارده باشد، آیا با وجود شخصی که در علم و عمل، ایمان و جهاد، شجاعت و استقامت، لیاقت و کاردانی از دیگران افضل است، می توان مقدرات یک امت را به شخصی که یا از این فضایل بی بهره است یا بهره اندکی دارد سپرد؟ آیا شما مزرعه یا کارخانه ای داشته باشید اداره آن را به امین‌ترین و خبره‌ترین فرد ممکن نمی‌سپارید؟ بنابراین آیا هر عاقل صاحب انصافی با امیرالمومنین علی (ع) هم آوا نمی شود که " ای مردم سزاوارترین اشخاص به خلافت کسی است که در اداره آن نیرومندتر و در آگاهی به فرمان خداوند داناتر باشد" (خطبه 173 نهج البلاغه)

حجت الاسلام و المسلمین حسن عسکری مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه به عنوان ناقد اول و دکتر مهدیه علوی‌فر عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات به عنوان ناقد دوم کرسی علمی ترویجی با عنوان " معیار امامت مصلحت یا افضلیت " را مورد نقد و بررسی قرار دادند.

 

کلمات کلیدی
رضا میمند
خبرنگار :

رضا میمند

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید