نقد و بررسی مناسبات ایران و آمریکا با تکیه بر اسناد ایرانی
نقد و بررسی مناسبات ایران و آمریکا با تکیه بر اسناد ایرانی

به گزارش روابطعمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرسی علمیترویجی با موضوع" مناسبات ایران و آمریکا با تکیه بر اسناد ایرانی " روز دوشنبه ۳۰ مهرماه ۱۴۰۳ به ریاست دکتر جمشید روستا عضو هیئتعلمی دانشکده ادبیات و علومانسانی دانشگاه و با ارائه دکتر مرجان برهانی عضو هیئتعلمی دانشکده ادبیات و علومانسانی در تالار خواجو برگزار شد.
دکتر مرجان برهانی، با اشاره به اینکه پیامدهای حضور ارتش آمریکا طی سالهای جنگ جهانی دوم در ایران در مقایسه با سایر دولتهای متفق بهمراتب کمتر بود، افزود: اما این کشور در زمره کشورهای اشغالگر، فعالیتهای اقتصادی، نظامی متعددی در راستای تأمین منافع خود و متفقین در ایران انجام داد.
عضو هیئتعلمی دانشکده ادبیات و علومانسانی دانشگاه تصریح کرد: در شرایط بحرانی آن زمان لازم بود سردمداران حکومتی تلاش خود را معطوف به کمکردن آسیبهای ناشی از جنگ نمایند؛ بنابراین در راستای نیل به همین هدف بود که از دولت امریکا درخواست شد؛ با اعزام مستشاران مالی خود به ایران، گامی در جهت انتظام امور اقتصادی برداشته شود. هرچند مستشاران، سفیرانی ناموفق در ایران بودند اما توانستند با عملکرد خود و اصلاح برخی قوانین برای مدتی هرچند کوتاه اوضاع پریشان اقتصادی را نظم و نسق دهند.
دکتر برهانی خاطرنشان کرد: برنامه وام و اجاره و کمک مالی که ایالات متحده امریکا از این رهگذر به اقتصاد ایران نمود، علیرغم اینکه پس از جنگ جهانی بار سنگینی برای بازپرداخت آن بر دوش ایران گذاشت، اما در شرایط حساس روزهای جنگ مؤثر بود. حضور ارتش آمریکایی در ایران روی دیگری نیز داشت. نیروی نظامی امریکا در ایران به مانند سپاهیان انگلیس و شوروی از جمعیت چندانی برخوردار نبود؛ اما همین تعداد محدود نیز با عملکرد خودسرانه خود موجبات دامنزدن به هرجومرج در ایران را فراهم نمودند. در این زمان آمریکا هنوز در اعمالنفوذ و اقتدار در کشورهای خاورمیانه نوپا بود؛ ولی حضور مؤثر این کشور در اقتصاد ایران چند سال به طول انجامید.
در پایان، دکتر محمود بابائی عضو هیئتعلمی دانشکده حقوق و الهیات و دکتر مهدی اسدی عضو هیئتعلمی دانشکده ادبیات و علومانسانی دانشگاه این کرسی را مورد نقد و بررسی قرار دادند.

نظر دهید