نخستین همایش ملی تجلی آیینهای عاشورایی در هنر ایرانی در دانشگاه شهید باهنر کرمان شروع به کار کرد
نخستین همایش ملی تجلی آیینهای عاشورایی در هنر ایرانی در دانشگاه شهید باهنر کرمان شروع به کار کرد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، دکتر حسن سلاجقه رئیس دانشکده هنر و معماری صبا دانشگاه و رئیس همایش ملی تجلی آیینهای عاشورایی درهنر ایرانی ضمن خیرمقدم به شرکت کنندگان گفت: همایش آیینهای عاشورایی در هنر ایرانی در خصوص قیام حضرت اباعبدالله الحسین(ع) است که هسته شکلگیری آن از سال 1393 است.
رئیس دانشکده هنر و معماری صبا دانشگاه افزود: در شش دوره قبل همایش آیینهای عاشورایی در هنر ایرانی در قالب کارگاههای زنده هنری طراحی، نقاشی، عکاسی، هنرهای سنتی و صنایع، نمایشخوانی و تئاتر و مراسمات عزاداری و دستههای سینهزن از آیین امام حسین(ع) ارائه میشد.
وی با اشاره به هدف از برپایی این همایش عنوان کرد: ابهامات و خرافاتی که هر ساله در مراسمات عزاداری و مراسمات آئینی امام حسین (ع) وجود دارد و در صدد زدودن این خرافات هستیم زیرا باعث میشود آن فلسفه اصلی قیام اباعبدالله حسین(ع) به فراموشی سپرده شود و زمینه ای فراهم شود تا همه مردم و همه ارادتمندان به امام حسین(ع) و خاندان اهل بیت با آن فلسفه بنیادی و آن تفکر اصلی امام حسین(ع) که همان ایمان ناب پیغمبر است آشنا شوند.
رئیس نخستین همایش ملی تجلی آیینهای عاشورایی درهنر ایرانی افزود: با تمام قوا تلاش داریم تا این بار مهم را به وسیله محمل قرار دادن آثار هنری به علاقمندان ابا عبدالله آشنا کنیم.
وی در زمینه مقالات ارسال شده خاطر نشان کرد: 80 مقاله به این همایش ارسال گردید که از این تعداد 50 مقاله پذیرفته شد و تعداد 20 مقاله در زمینه تجلی آیینهای عاشورایی درهنر ایرانی به چاپ خواهد رسید.
دکتر محسن کشاورز دبیر علمی همایش بیان کرد: نخستین همایش ملی «تجلّی آئینهای عاشورا در هنر ایرانی» با اخذ مجوز ISC از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام 12 و 13دیماه برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه شش دوره «زیارت واره هنر عاشورا» هر ساله توسط دانشکده هنر و معماری و با حمایت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه و شرکت مس سرچشمه رفسنجان انجام شده بود گفت: برنامهریزی درخصوص برگزاری اولین همایش ملی تجلی آیینهای عاشورایی درهنر ایرانی از اردیبهشت سال 99 آغاز شد. از ابتدای شکلگیری ایدۀ برگزاریِ «زیارتوارۀ هنر عاشورا» در دانشگاه شهید باهنر کرمان، پژوهش بهعنوان یکی از اصلیترین بخشها و محورهای این رویداد، ذهن برگزارکنندگان را مشغول داشته و کموبیش در قالب نشستها و سخنرانیهای تخصصی، برگزارشده است نظر به اهمیت پژوهش و رویکرد علمی به فرهنگ و هنر عاشورایی، زیارت واره هنر عاشورا، در گام هفتم خود باهدف ارتقای سطح فرهنگ عمومی و آگاهی بخشی به جامعه دانشگاهی، در قالب همایش ملیِ تجلی آیینهای عاشورا در هنرهای ایرانی فرصتی را در اختیار پژوهشگران این حوزه قرار خواهد داد.
دکتر کشاورز اظهار داشت: آئینهای شادی و سوگواری ریشه در فرهنگ کهن هر جامعهای دارد. خصائل فرهنگی، هنری و ملی ایرانیان در طی قرون استمرار و ریشهای محکم دوانده و بخشی از آن در آئینهای گوناگونی که آئینه هر جامعهای است نمود پیدا کرده است. پی بردن به معناهایی که در دل سنتهای یک جامعه نهفته است چندان آسان نیست، اما از رویکردها و باورهای آن حکایت دارد. بسیاری از کشورها، اینگونه مراسم را به عنوان یک رخداد احیاء مینمایند و از طریق برپائی فستیوالها و کارناوالها به آنها رونق داده، به طوری که جذابیت آنها بیشتر نمود پیدا میکند. در ایران امروز نیز گفتمان کربلا یکی از مهمترین عناصر حیات دینی عموم مردم محسوب میشود که در قالب مراسم عاشورا تبلور مییابد.
وی در ادامه افزود: از ویژگیهای این همایش، نگاه میان رشتهای به موضوع هنرهای ایرانی و تأثیرپذیرفتن این هنرها از حماسه عاشورا و درسها و آئینهای محرم است. برگزارکنندگان تلاش دارند با هدف به اشتراک گذاشتهشدن پژوهشها و مطالعات مرتبط در هفت حوزه زیباییشناسی هنر عاشورایی، هنرهای تجسمی و معاصر، هنرهای نمایشی، هنرهای سنتی و صنایع دستی، موسیقی سازی و آوازی، معماری و شهرسازی و شعر و ادبیات توسط شما فرهیختگان و پژوهشگران گرامی محفلی علمی برپا داشته و گامی مفید در جهت معرفی هنرهای متأثر از حماسه حسینی در ایران بردارند.
دبیر علمی نخستین همایش ملی تجلی آیینهای عاشورایی درهنر ایرانی مطرح کرد: این همایش فرصتی است برای بارور کردن پژوهشهای علمی مبتنی بر هنرهای متعدد است که با محوریت محرم و واقعه عاشورا از زمانهای گذشته تا دوران معاصر توسط هنرمندان ایرانی خلق شدهاند.
دکتر کشاورز در خصوص اهداف این همایش گفت: این همایش با هدف شناخت ظرفیت پژوهشی حوزه هنر عاشورایی بر پا میشود. هنر عاشورایی نماد و تجلی پدید آمده از این واقعه مهم تاریخی در هنر ایرانی است. نمود این تأثیر در گونههای مختلف هنر منجر به ایجاد آثاری شده است که نقد، تحلیل، زیباشناسی و گونهشناسی آن از اهداف اصلی این همایش است.
وی طرح مسآله تأثیر پذیری هنرهای ایرانی از آئینهای مذهبی به ویژه واقعه عاشورا و ضرورت پرداختن به آن - بررسی چگونگی تجلی آئین های عاشورایی در گونههای مختلف هنرهای ایرانی - روش شناسی نقد و تحلیل هنر عاشورایی - فراهم نمودن امکان گفتگو و تضارب ارای پیروان به رویکردهای گوناگون به هنر عاشورا و شناخت ظرفیت ایجاد تحول هنر عاشورایی در بستر هنر و فرهنگ ایران را از اهداف دیگر این همایش عنوان کرد.

نظر دهید