نقش راهبردی امنیت غذایی در توسعه اقتصادی و ثبات اجتماعی

  • تاریخ انتشار : 1403/09/10 - 11:38
  • تعداد بازدید : 4
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

نقش راهبردی امنیت غذایی در توسعه اقتصادی و ثبات اجتماعی

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، روز شنبه ۱۰ آذرماه ۱۴۰۳، همایش تخصصی بررسی ابعاد سند دانش‌بنیان امنیت غذایی به همت پژوهشگاه افضلی پور، وابسته به دانشگاه شهید باهنر کرمان در سالن کنفرانس دفتر مرکزی این دانشگاه برگزار شد.

دکتر حسین اکبری فرد رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان و رئیس هیئت اندیشه‌ورز ستاد علم و فناوری شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی در استان کرمان، ضمن خوشامدگویی به حضار و میهمانان گفت: امنیت غذایی از جهات مختلف و به دلایل متعدد از جمله سلامتی و رفاه انسان حائز اهمیت است.

رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان خاطر نشان کرد: تنش آب یکی از مهم‌ترین مسائل و دغدغه‌های جدی دنیای امروز است، فعالیت کشاورزی محوری‌ترین فعالیت در بحث سند امنیت غذایی است، امروزه در جهان ازیک‌طرف با افزایش مصرف و از طرفی با کمبود منابع مواجه هستیم، امنیت غذایی در اکثر کشورهای جهان معادل امنیت ملی است، امنیت غذایی یعنی تأمین غذای سالم، کافی و مقوی برای همه افراد جامعه.

رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان تصریح کرد: استان کرمان دارای ظرفیت‌های عظیم صنعتی و کشاورزی است و دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز با داشتن ۱۵ دانشکده دارای امکانات علمی و پژوهشی بسیار مناسبی است. پژوهشگاه افضلی‌پور دانشگاه شهید باهنر کرمان از ظرفیت‌های نوین پژوهشی و نوآورانه برخوردار است.

دکتر قاسم محمدی‌نژاد، رئیس پژوهشگاه افضلی‌پور و دبیر هیئت اندیشه‌ورز ستاد علم و فناوری شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی استان کرمان ضمن گرامیداشت دهه فاطمیه (س) بیان داشت: دانشگاه شهید باهنر کرمان به واسطه حضور بیش از ۱۴ هزار دانشجو و ۶۵۰ عضو هیئت‌علمی، بزرگ‌ترین دانشگاه در جنوب شرق کشور محسوب می‌شود. این ظرفیت علمی و پژوهشی می‌تواند در حوزه تأمین منابع انسانی متخصص و گره‌گشایی از مشکلات جامعه بسیار مؤثر باشد.

رئیس پژوهشگاه افضلی‌پور یکی از مأموریت‌های اصلی این پژوهشگاه را انجام پروژه‌هایی در راستای ایجاد امنیت غذایی تحت شرایط کم‌آبی و تغییر اقلیم بیان نمود و خاطرنشان کرد؛ در حال حاضر علاوه بر اعضای هیئت علمی تمام‌وقت پژوهشگاه، تعداد زیادی از اعضای هیئت علمی دانشگاه در این زمینه فعالیت دارند و پژوهشگاه تعاملات ملی و بین المللی گسترده ای در این خصوص دارد.

  موفقیت‌های آینده کشور در گرو تفکر، تلاش، فداکاری و ایثار امروز ماست

دکتر اسکندر زند مشاور وزیر جهاد کشاورزی و دبیر کمیسیون تدوین سند ملی دانش‌بنیان کشاورزی و غذا گفت: توجه به تعریف جهانی و جدید امنیت غذایی زمانی محقق می‌گردد که همهٔ مردم همواره برای تأمین نیازهای تغذیه‌ای خود به غذای کافی سالم و مغذی دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند و ترجیحات غذایی آنان برای داشتن یک زندگی سالم برآورده شود.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی در ادامه به مفهوم امنیت غذایی اشاره کرد و گفت: امروزه منظور از امنیت غذایی تأمین غذا نیست؛ بلکه منظور از امنیت غذایی تأمین غذای سالم، کافی و مقوّی برای همه مردم است. ارکان امنیت غذایی فراهمی در سطح ملی، دسترسی فیزیکی و اقتصادی در سطح خانواده و کمیت و کیفیت مصرف در سطح فردی را شامل می‌شود. ارکان امنیت غذایی باید دارای ثبات در کوتاه‌مدت و پایداری در بلندمدت باشد.

دبیر کمیسیون تدوین سند ملی دانش‌بنیان کشاورزی و غذا، آینده امنیت غذایی جهان را متأثر از تغییرات اقلیمی، مناقشات بین‌المللی و تغییر اقلیم دانست و افزود: مهم‌ترین مؤلفه استقلال و پیشران و زیربنای امنیت ملی، ایجاد نظام پایش و ارزیابی امنیت غذایی، پشتیبانی از تولیدکنندگان، مشارکت فعال بخشی خصوصی، ایجاد مدیریت جامع و یک‌پارچه امنیت غذایی، توانمندسازی نیروی انسانی، ایجاد و تکمیل زنجیره‌های ارزش، اصلاح الگوی مصرف بر اساس ظرفیت‌های اکولوژیک، تأمین عادلانه دسترسی فیزیکی و اقتصادی، افزایش ضریب خودکفایی استراتژیک، افزایش ضریب خودکفایی در محصولات استراتژیک، حفاظت از منابع پایه و مهار عوامل ناپایدارکننده، دانش‌بنیان نمودن و استفاده از فناوری‌های نوین را از اهداف کلان و رویکردهای اصلی سند ملی امنیت غذایی برشمرد.

دکتر زند تصریح کرد: مواردی همچون تاب‌آوری، تغییر اقلیم، هزینه‌های واقعی تولید، عدم وجود برابری و عدالت در مصرف غذا، عدم استفاده از فناوری‌های نوآورانه و... از مهم‌ترین چالش‌های موضوع امنیت غذایی هستند؛ لذا مبانی تفکر در بحث امنیت غذایی در کشور باید به‌صورت تفکر سیستمی باشد. یعنی در سیستم غذایی و کشاورزی باید هر چیزی سر جای خودش باشد.

وی خاطرنشان کرد: توسعه پایدار و توسعه احیاکننده، دو رویکرد متفاوت در مدیریت منابع و طراحی محیطی هستند. توسعه پایدار توسعه‌ای است که نیازهای حال را بدون به خطر انداختن توانایی نسل‌های آینده در رفع نیازهایشان برآورده می‌سازد و توسعه احیاکننده تعریف روشی پیشرفته‌تر از توسعه پایدار است که علاوه بر حفظ منابع بر بازسازی و احیای سیستم‌های طبیعی و اجتماعی تمرکز می‌کند. 

گفتنی است: در ادامه این همایش دیگر سخنرانان این مراسم، مطالب و دیدگاه‌های خود پیرامون موضوع امنیت غذایی بیان نمودند. بازدید از پژوهشگاه افضلی پور، بخش پایانی این همایش بود.

  1

کلمات کلیدی
رضا میمند
خبرنگار :

رضا میمند

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید