آئین اختتامیه هجدهمین گردهمایی بین‌المللی ترویج زبان و ادبیات فارسی

  • تاریخ انتشار : 1402/11/30 - 23:40
  • تعداد بازدید : 2
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

آئین اختتامیه هجدهمین گردهمایی بین‌المللی ترویج زبان و ادبیات فارسی

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، دکتر بهجت‌السادات حجازی، دبیر علمی این همایش در مراسم اختتامیه ضمن تقدیر و تشکر از همه افرادی که در انجام این رویداد ملی مشارکت داشتند گفت: خداوند را بسیار شکرگزاریم که با فضل بیکرانش زمینۀ برگزاری هجدهمین گردهمایی بین‌المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی را به فرهنگ پروران و ادب دوستان این مرز و بوم به میزبانی دانشگاه شهید باهنر کرمان و پژوهشکدۀ فرهنگ اسلام و ایران در بازۀ زمانی 23 تا 28 بهمن ماه 1402 مطابق با 12تا 17 فوریه 2024 فراهم‌نمود. بدون شک پس از عنایت خداوند رحمان و توجهّات حضرت ولی عصر (عج)،  همیاری و همدلی بهترین بندگانش از دانشگاه‌های سراسر کشور، این امر را میسّر کرد.

وی افزود: زبان و ادبیّات فارسی از یک سو بخش حائز اهمّیّتِ هویّت ایرانی و اسلامی و از سوی دیگر در جایگاه زبانِ دوم جهان اسلام، از دیرباز تا روزگار کنونی درخور ژرف‌اندیشی و پژوهش بوده‌است. تجزیه و تحلیل آثار فاخر حماسی، غنایی، تعلیمی و عرفانی متون کلاسیک در هر عصری، افزون بر تکریم و نکوداشت پدیدآورندگان آن متون، گامی جدید در جهت کاربردی‌کردن این گنجینه فرهنگی و ادبی برای نسل‌های جوان و حفظ هویّت ملی ما خواهد بود. متون ادبی فارسی همچون رودخانه‌ای سیّال و خروشان با عبور از فراز و نشیب‌های تاریخ با زبان، اندیشه و رویکردهای جدید معاصر پیوندخورده، رنگ و بوی تازه‌ای به خود می‌گیرد.

دکتر حجازی اظهار داشت: افزون بر ارج و منزلت زبان فارسی و برجستگی متون فاخر ادبی کلاسیک در سطح بین‌المللی و در حوزۀ ادبیات تطبیقی و مطالعات فرهنگی، کاوش در راستای کشفِ نشانه‌های پیوند میان این متون با دانش‌های دیگر از جمله: الهیات، جامعه‌شناسی، مردم‌شناسی، روانشناسی و روانکاوی، حقوق، دانش‌های زیستی‌ و تجربی و...،کاربردی بودنِ زبان و ادبیات فارسی را آشکار می‌کند.

برگزاری گردهمایی‌های علمی و ادبی در شناخت خلاقیّت‌های پیشینیان و نسل امروز می‌تواند بسیار راه‌گشا باشد. خوشبختانه زبان و ادبیات فارسی همواره در میان اندیشمندان، شاعران و نویسندگان جهان شرق و غرب علاقمندانی داشته و دارد که این موضوع، انگیزۀ ما را در جهت جذب آراء و شنیدن سخنان ایشان تقویت ‌می‌کند. ضمن اینکه در این ارتباطات زمینۀ تعامل و تبادل‌نظر و پرده‌برداری از وجوه مشترک و همانندی‌ها را فراهم‌کرده، نویدبخش صلح جهانی خواهد بود.

وی در ادامه ضمن تقدیر و تشکر از دکتر حسین اکبری‌فرد، رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان، رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی، معاونان گرانسنگ پژوهشی، آموزشی، اداری مالی و فرهنگی و رئیس پژوهشکده فرهنگ اسلام و ایران، مدیرکل محترم اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و ارگان‌های مدیریتی استان کرمان خاطرنشان کرد: دبیرخانۀ این گردهمایی از ابتدای سال 1402 با مشارکت گروه زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه شهید باهنر و گروه ادبیات و زبان‌ها در پژوهشکدۀ فرهنگ اسلام و ایران متشکل از 63 نفر از استادان و صاحب نظران داخل و خارج از کشور فعالیّت خود را آغاز کرد و مهلت ارسال مقالات تا پایان مهر 1402 بود که به دلیل استقبال پژوهشگران تا پایان آبان ماه 1402 تمدید شد.

فرایند داوری و بازنگری مقالات توسط نویسندگان تا پایان دی ماه 1402 ادامه داشت و سرانجام از میان بیش از 300 مقاله درون مرزی و برون مرزی ارسال شده از طریق سامانه و ایمیل گردهمایی، حدود 150مقاله در نهایت مورد پذیرش قرارگرفت و تعداد 56 مقاله نیز جهت ارائه به صورت سخنرانی شناخته‌شد.

دبیر علمی هجدهمین گردهمایی بین المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی افزود: در این گردهمایی افزون بر مراسم افتتاحیّه و اختتامیّه 12 نشست علمی و سه میزگرد تخصصی برگزار شد. همچنین تعداد 7 کارگاه با موضوعات متنوّع نیز پیش از برگزاری مراسم و بعضی در زمان گردهمایی ارائه گردید.

وی گفت: مقالات ارسالی در دو بخش محورهای عمومی و بخش محورهای ویژه ارائه شده‌اند که در بخش اول به ترتیب بیشترین مقالات مربوط به ادبیات عرفانی، ادبیات حماسی، فرهنگ و ادب عامّه، نقد و نظریه، ادبیات زنان، سبک شناسی، ادبیات داستانی، ادبیات شبه قارّه، ادبیات پایداری، ادبیات کودک و تحلیل نشانه معناشناختی و آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان است و در بخش دوم بیشترین مقالات به فرهنگ و ادب عامّۀ استان کرمان، شخصیت‌شناسی هوشنگ مرادی کرمانی، سردار مقاومت حاج قاسم سلیمانی و شاه نعمت‌الله ولی اختصاص‌ داشت.

لازم به ذکر است؛ در این مراسم از سه چهره‌ مطرح و پرافتخار حوزه زبان و ادبیات فارسی کرمان، هوشنگ مرادی کرمانی، دکتر رضا اشرف‌زاده و سیدعلی میرافضلی تجلیل به عمل آمد.

  1

کلمات کلیدی
رضا میمند
خبرنگار :

رضا میمند

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید