جلسه حمایت از کرسی‌های نظریه پردازی، نقد و مناظره با موضوع " بررسی امکان تعقیب کیفری دونالد ترامپ در قضیه ترور سپهبد شهید سلیمانی" روز یکشنبه 18 دیماه 1401، در تالار اندیشه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه، برگزارشد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرسی ترویجی با موضوع "بررسی امکان تعقیب کیفری دونالد ترامپ در قضیه ترور سپهبد شهید سلیمانی" به ریاست دکتر نگین شفیعی عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات و با ارائه دکتر علی ایلخانی‌پور عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات، تشکیل شد.

عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات گفت: مصونیت دولت‌ها و مقامات بلندپایه از مباحث کلاسیک حقوق بین‌الملل به شمار می‌رود. از وقتی که دولت‌ها بوجود آمده‌اند، مسئله پاسخگویی آنها در برابر اعمالشان نسبت به دولت‌های دیگر مطرح شد و بحث مصونیت در حقوق بین‌الملل مورد توجه قرار گرفت. با توجه به تحولات مفهوم حقوق بشر و احترام و ارتقاء شخصیت انسانی و توسعه صلاحیت محاکم، درحال حاضر بحث مصونیت کیفری مقامات بلندپایه تعاریف جدید پیدا نموده است.

دکتر ایلخانی‌پور در ادامه به نظریات و استدلال‌های مختلف اشاره کرد.

وی افزود: وقتی صحبت از تحلیل در قالب حقوق بین‌الملل و سازمانهای بین‌المللی می‌شود نباید فراموش کرد که بسیاری از قواعد حقوق بین‌الملل و سازمان‌های مهم بین‌المللی توسط قدرت‌های اروپایی و ایالات متحده، تدوین و تشکیل شده‌اند و یا آنها نقش موثری در تکوین این اصول و قوانین و تاسیس این سازمان‌ها داشته‌اند. و در مواردی نقص، خلاء حقوقی و تبعیض در برخورد با مسائل بین‌المللی براساس منافع قدرت‌های جهانی وجود دارد. حتی در مواردی قضات دیوان بین‌المللی کیفری توسط ایالات متحده تحریم شده‌اند! که به تعبیر غیر علمی یک کودتا علیه قواعد و سازمان‌های بین‌المللی محسوب می‌شود.

دکتر ایلخانی پرداختن به آخرین نظریات و استدلال‌ها در حوزه حقوق دیپلماتیک و حقوق جزای بین‌الملل در راستای نقض مصونیت دیپلماتیک سران کشورها که مرتکب جنایت جنگی و تروریسم دولتی شده‌اند، بررسی ظرفیت نهادهای بین‌المللی مانند دیوان بین‌المللی دادگستری، دیوان بین‌المللی کیفری و محاکم داخلی در تعقیب کیفری دونالد ترامپ را از جنبه‌های حایز اهمیت این کرسی عنوان کرد.

لازم به ذکر است: بامداد جمعه سیزدهم دی 1398 مصادف با سوم ژانویه2020، در پی حمله تروریستی هوایی نیروهای ایالات متحده در محوطه فرودگاه غیرنظامی بغداد، سپهبد حاج قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شهادت رسید. در این حمله چند تن از همراهان وی و نیز فرماندهان و رزمندگان حشد الشعبی از جمله ابومهدی المهندس معاون نیروهای حشدالشعبی عراق به شهادت رسیدند و بر اساس اطلاعیه منتشر شده توسط سپاه پاسداران سردار سرتیپ پاسدار حسین پورجعفری، سرهنگ پاسدار شهروز مظفری‌نیا، سرگرد پاسدار هادی طارمی و سروان پاسدار وحید زمانیان از همراهان سپهبد شهید سلیمانی بودند.

سپس دکتر عطاالله صالحی عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات به عنوان ناقد اول و دکتر مهدی عباس‌زاده هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات به عنوان ناقد دوم کرسی ترویجی با عنوان "بررسی امکان تعقیب کیفری دونالد ترامپ در قضیه ترور سپهبد شهید سلیمانی" را مورد ارزیابی قرار دادند.