به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، دکتر محمدرضا حاتمی عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه گفت: گام دوم انقلاب بیانیهای است که از سوی رهبر انقلاب اسلامی ایران، آیتالله سیدعلی خامنهای به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی صادر گردیدهاست. این بیانیه یک دکترین و راهکاری است که با هدف «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» در دههٔ پنجم انقلاب مدنظر قرار گرفتهاست. در این سند رهبر انقلاب اسلامی، همۀ ملت، به ویژه جوانان یعنی حدود ۳۵ میلیون نفر از جمعیت ایران را مورد خطاب قرار میدهد.این بیانیه دارای 7 توصیه کاربردی است. دومین توصیه رهبری در این بیانیه، معنویت و اخلاق میباشد، ایشان معنویت و اخلاق را جهت دهنده حرکتها معرفی میکنند؛ بودن آنها، محیط زندگی را حتی با کمبودهای مادی، بهشت میسازد و وجود معنویت و اخلاق است که به علم و اقتصاد و عدالت و آزادی و سبک زندگی جهت میدهد. اما به منظور تحقق توصیه دوم رهبری بر این باوریم که مراکز علمی و دانشگاه های کشور، نقش مهمی در ترویج بیش از پیش اخلاق و معنویت دارند.
عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه در خصوص گام دوم انقلاب افزود: گام دوم انقلاب بیانیهای است که از سوی رهبر انقلاب اسلامی ایران، آیتالله سید علی خامنهای به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی صادر گردیدهاست و معنویت حقیقتی است دارای مؤلفههای شناخت معنوی، عواطف معنوی، کنشها و ثمرات معنوی، که شاخصهای کلی پذیرش معنوی، احساسات مثبت و منفی، عبادت، اخلاق، حس حمایت و ارتباط متقابل با یک قدرت حاکم و برتر قدسی، ارتباط با دیگران و ارتباط با خود را در بر میگیرد.
وی در زمینه تحول معنوی اظهار کرد: تحول معنوی با تحمیل عقاید مذهبی به یک فرد تفاوت دارد، تحول معنوی خودجوش و خودخواسته است، تحول معنوی مسیر گذار از وضعیت موجود به سوی قلة کمال را نشان میدهد و به انسان کمک میکند تا سیمای آرمانی را در وجود خویش پدید آورد. حقیقت، تنها با گفتن یک جمله یا انجام یک عمل خاص بهدست نمیآید.
حجت الاسلام و المسلمین حاتمی به برخی دیدگاهها متفکران مادیگرا در مورد معنویت اشاره و در خصوص آنها توضیحاتی ارائه کرد.
وی در زمینه الگوی تحول معنوی گفت: تحول معنوی راهکارهایی عینی و رفتاری را برای معنویشدن ارائه کند، چراکه میتوان گفت دین، مقصد و غایت حرکت انسان را بازمینماید در حالی که تحول معنوی، الگو و قاعدة حرکت انسان بدان سو را بیان میکند. هرگونه تغییر و تحولی نیازمند فرایند عینی و عملیاتی است اما برای نزدیک شدن به طرح تحول معنوی، دو موضوع اول، الزامات طرح و الگو (مؤلفههای سبک زندگیمعنوی) دوم، ملزومات تحول معنوی(ویژگیهای مشترک انسانهای معنوی) مورد توجه قرار گیرد.
دکتر حاتمی اعتقاد به توحید و مبدا عالم - توجه کامل به معاد، محاسبه و زندگی پس از مرگ و پیوستگی دنیا و آخرت را از مهمترین الزامات طرح و الگو عنوان کرد.
وی در خصوص ملازمات تحول معنوی تصریح کرد: هدف تحول معنوی دسترسی به امور قدسی و تحقق آنها است. ادراک شناختی فرد از دنیای طبیعی و رابطهاش با دنیای ماوراء طبیعی را در بر میگیرد. و هدفش تعالی یک فرد است، به نحوی که فرد به یک تعادل بهینه بین اجزای وجودش یا نظام معنوی دست یابد. در همین راستا، ملازمات تحول معنوی شامل سه بعد بینشها، منشها و کنشهای معنوی میباشند. البته تحول معنوی یک فرایند است که بینشها، منشها و کنشهای معنوی با یکدیگر ارتباط و همپوشانی خاصی دارند.
عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه توحید و از خدا بودن - در محضر خدا بودن - بازگشت نزد خدا و معنویت تنها از طریق اسلام را از بینشهای معنوی و اخلاص – تقوی – شجاعت – استقامت و ایثار و گذشت را از منشهای معنوی و همچنین عمل به تکلیف شرعی - تبعیت از قوانین و مقررات سازمان - رعایت حقوق دیگران رااز کنشهای معنوی ذکر و در خصوص آنها توضیحاتی ارائه کرد.
وی عنوان کرد: گامهای اساسی الگوی تحول معنوی الگوی حاضر، با این باور که خالق انسان، بهترین برنامه را از طریق وحی که دانشی قطعی تلقی میشود برای ارتقا و سلامت مخلوق خود طراحی و به شیوههای مختلف در اختیار او نهاده است، به ابعاد مختلف و گستردۀ تحول نظر دارد، هم بعد انگیزشی را مورد توجه دادهاست و هم به دو بعد آگاهی و رفتاری تأکید دارد وی عطش معنوی - ارزیابی دینداری و تحول معنوی - تشخیص کشمکشهای معنوی - شناسایی عوامل معنوی و تمرینهای معنوی را از پنج گام برای معنویشدن دانست.
وی خاطر نشان کرد: مصادیق معنویت، زیاد هستند و شامل هر کار و رفتار و حتی نیتی که برای رضای خداوند است، اما در این میان، عبادتها مانند، دعا، روزه و نماز ویژه هستند و بیشتر انسان را کمک میکنند تا معنویت را تجربه کند. نماز گل سرسبد عبادات است که به نحوی کاملتر و روشنتر خودنمایی میکند. دعا خواندن گاهی به معنای مناجات با خداوند و ذکر کردن او به نامها و صفات باریتعالی است و گاهی به معنای درخواست نیازهای فردی و اجتماعی در محیطهای مختلف زندگی از خداوند است. انس داشتن با کتاب الهی قرآن، خواندن آن، بوسیدن و احترام آن، فهم و تدبر در آن نیز حس خوب معنوی در انسان ایجاد مینماید.
سپس حجت الاسلام و المسلمین عباس حیدری رئیس دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه به عنوان ناقد اول و دکترمهدیه علویفر عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه به عنوان ناقد دوم کرسی علمی ترویجی با عنوان " نهادینه سازی معنویت در راستای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی" را مورد ارزیابی قراردادند.